Hvordan er ett disippelliv?

Hva ønsker Jesus av oss?

DISIPPELLIV

1. RETTE MENINGER ELLER DISIPPELLIV?

Gå derfor ut og få folk til å ha rette meninger. Er det slik misjonsbefalingen lyder? Ja misforstå meg ikke. Det er viktig og ikke uvesentlig med gode Bibelske meninger og holdninger. Men Jesus begrenser ikke kristendom til å slutte seg til læresetninger med våre hoder. Han setter fokus på hvordan vi behandler våre medmennesker i vårt eget hjem og overalt hvor vi har med andre å gjøre

”Gå derfor ut og gjør folkeslag til disipler.” Hva kjennetegner en disippel i særlig grad? En som heter Magnus Malm skriver med Bibelen i ryggen, at en disippels viktigste oppgave er å lytte. Lytte til evangeliet om Jesus. Slik skapes tro og oppholdes tro og slik vokser troen og tilliten. Et skaperunder ved evangeliet når Ånden får blåse liv gjennom Ordet i Bibelen

Det har blitt populært å ta mastergrader. I forholdet til Jesus er ingen av oss mastere. Vi er kallet til å være disipler eller elever også vi som er ferdige med grunnskolen for mange år siden.

1. DISIPPELLIV, INGEN MÅ UTNYTTE SIN BROR I denne skolesituasjonen lærer og vokser vi ikke bare ved å høre men også ved å gjøre. Disippel-livet skal leves. Jeg leste til andakt for meg selv en dag fra I Tess 4,6 Der står det at ”ingen må utnytte sin bror (det betyr sitt medmenneske) i det han har med ham å gjøre.” Vi voksne kan kjenne det stimulerende en delig følelse når vi føler vi har gjort en god handel. Den bruktbilen fikk jeg skikkelig bra pris for eller med det huskjøpet gjorde vi et kupp. Det behøver ikke være noe feil i et slikt konkuranseinnstinkt. Men det kan fort også uten at vi er oppmerksomme på det , skli over i noe som blir å lure til meg noe på bekostning av et medmenneske.  ”Ingen må utnytte sin bror” Gjør disipler i Norge og Moldova og andre steder. Folk legger mye mer merke til hvordan vi lever, enn til hva vi sier. Med kloke oppmerksomme øyne vil folk legge merke til hvordan du og jeg lever. Det mennesker ser mest etter og forventer er ekthet. Er vi ærlige om våre feil eller prøver vi å late som vi er bedre enn vi er? Mitt liv kan rive ned eller bygge opp i Guds rike. Er det hel ved, er det tilitvekkende det jeg driver med? Jeg trenger å be: Herre led meg du og rens meg du.
  2. LYDIGHET Disippel ligner veldig på det vanskelige ordet ”disiplin” En elev eller disippel skal øve seg i lydighet. Ordet lydighet står mange hundre ganger i Bibelboka, så det må være viktig. Lydighet mot foreldre og lærere. Det fjerde budet. En første klassing sa og jeg skjønte det kom fra hjerte på gutten: Det er et veldig vanskelig bud å holde” Så kan vi snakke ærlig med Gud om det også, at det ikke er så lett å være lydige.
  3. NÅR NOEN KJEFTER PÅ OSS Jeg trenger å be: La meg hver dag og i møte med alle typer mennesker være disippel av deg Jesus. Noen ganger får vi kjeft. Dere vet hva jeg mener med det. Vi opplever vel alle det noen ganger? Kanskje dere barna opplever det mye mer enn oss voksne? Noen ganer kjenner vi innest inne at det var ganske rettferdig andre ganger føles det urettferdig. Vi skal ikke nødvendigvis bite i oss alt. Kristne skal ikke være sånne ”pudler” som finner seg i all mulig urett mot oss selv. Men kanskje vi litt oftere skulle tenke og be: Hva ville være mest i tråd med at jeg er elev av, disippel av Jesus, inn i denne situasjonen. Noen ganger har jeg tenkt i ettertid: Jeg skulle ønske du Morten hadde gått litt mindre i forsvarsposisjon og lyttet mer ydmykt til den kritikken jeg fikk. Så får jeg fortsatt gå i lære i Jesu disippelskole og det er stort å få være elev ved en slik skole, selv om jeg også opplever noen krevende skoletimer iblant.
  4. PENGER TIL MISJON ”Gå derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler” En Jesusdisippel øver seg også til å bruke penger på en så forsiktig måte at vi får mer mulighet til å hjelpe barn og voksne i fattige land. Være med å hjelpe så de ka få nok mat og varme og ikke minst at de får høre evangeliet om Jesus.

Morten Askjer

Morten er prest i vår menighet. Han begynte i denne stillingen våren 2014. Før det var han prest i Delk`s menighet i Skien i 16 år. Han er gift med Edel og har 6 barn.