Velt alle dine veier

Syria er herjet av borgerkrig og ikke minst barna rammes hardt av den forferdelige konflikten. Utenlandske aktører legger i større eller mindre grad stein til byrden ved sin innblanding. Russland, Tyrkia, Iran og USA har på hver sine måter blod på hendene i konflikten. I dagens situasjon er våre medmennesker i Syria eksempler på folk som tross alt er mye mer utsatt i møte med smitte, enn oss i Norge. Midt i det store fokuset vi skal ha på å støtte hverandre i egen bygd og by, skal vi samtidig ikke glemme de som lever i land med skakkjørte helsevesen.

Jeg har nå om dagen gått og nynnet på en gammel salme som er aktuell i møte med usikkerhet som oppleves også her i Norge nå. «Velt alle dine veie og all din hjertesorg» Salmen står på nr 174 i DELKs salmebok. Den er skrevet i året 1653, har overlevd utallige generasjoner og salmen finnes fortsatt i mange ulike kirkesamfunns salmebøker. Salmen har et gammelmodig språk, men ånder av et friskt håp og en trygg tillit til Gud. Den tyske salmedikteren vitner om Gud i det første verset: «Han som kan stormen binde og lede bølgen blå, han skal og veien finne, den vei hvor du kan gå.»
Da salmen ble til var Tyskland et område med borgerkrig og kaos omtrent som i dagens Syria. Andre land blandet seg inn og gjorde vondt verre. På toppen av det hele kom smittsomme sykdommer. Midt i dette ble den åndsfylte salmen «Velt alle dine veie» til.
Kanskje du skal søke deg inn på en youtube video med avspilling av denne sangen, og la deg velsigne av den sterke Guds tilliten tyskeren Paul Gerhardt hadde.

Av Morten Askjer